L’Olivera i el seu fruit, han estat presents a la història de la humanitat desde les antigues civilitzacions, es diu que l’oli d’oliva és l’aliment més antic que existeix.
És difícil determinar on va aparèixer per primera vegada però es creu que les primeres oliveres van aparèixer a la vora del Mediterrani entre Siria i Grècia fa més de 6000 anys.

Actualment és a la franja del Mediterrani on és concentra la major producció d’oli oliva, essent Espanya el major productor d’oli d’oliva seguida d’Italia i Grècia.

Es creu que van ser els fenicis juntament amb els grecs qui van portar les primeres oliveres a la península, però van ser els Romans anys després els que van consolidar la cultura de les oliveres i la utilització de l’oli d’oliva, van ser també els que van millorar les tècniques per l’elaboració i l’extracció de l’oli d’oliva.

Tot i que ara és un producte que està a l’abast de gairebé tothom, a l’edat Mitjana, l’oli d’oliva va ser un producte molt preuat i només les classes benestants podien tenir-hi accés ja que era considerat un producte de luxe.

mapa